Proposals for teaching practices in Biology: Biochemistry, Microbiology and Plant Biology

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14295/bjs.v1i5.44

Keywords:

Education, Learning, Teaching

Abstract

The general objective of this work was to propose teaching practices in biological sciences for application in the classroom with high school students. Among the specific objectives were to carry out the theoretical basis of the proposed practices, list equipment and materials needed for the practices and describe the procedures in detail. Biology is present in our daily lives and many times we are not aware of this application. The subjects selected for the present study were: Biochemistry, Microbiology and Plant Biology. In biochemistry, the topic addressed was the evaluation of the enzymatic action on a substrate. This theme is related to the various applications of the use of enzymes, which can be done at an industrial, health or daily level. In the sphere of microbiology, topics on the fermentation of substrates through the action of microorganisms were addressed. Practice related to the production of foods such as beverages, cheeses and bakery. Finally, the theme of plant biology is being applied to develop knowledge about the environment, agriculture and gardening. Practices that can arouse entrepreneurship interests in students. Experimentation is an essential practice for the dissemination of scientific knowledge in the teaching of Science and Biology, it is an indispensable tool for scientific knowledge.

References

Brasil. (1971). Lei No 9.394, DE 20 DE DEZEMBRO DE 1996. Brasília: Presidência da República do Brasil. Disponível em: . Acesso em: 02 de fevereiro de 2022.

Brasil. (1997). Parâmetros Curriculares Nacionais: Introdução aos Parâmetros Curriculares Nacionais. Brasília. Disponível em: <http://portal.mec.gov.br/seb/arquivos/pdf/livro01.pdf>. Acesso em: 02 de fevereiro de 2022.

França, M. S. L. M. (2011). O professor leitor: histórias de formação. In: Professor em formação: a escola como lugar de pesquisa. Fortaleza: SEDUC.

Garcia, P. S. (2009). Inovação e formação contínua de professores de ciências. Educação em foco, 13, 161–189. DOI: https://doi.org/10.24934/eef.v12i13.80

Gava, A. J., Silva, C. A. B., Frias, J. R. (2009). Tecnologia de Alimentos: Princípios e aplicações. São Paulo: Nobel.

Lehninger, T. M., Nelson, D. L., Cox, M. M. (2014). Princípios de Bioquímica. 6ª Edição. Ed. Artmed.

Luiz, W. (2007). Educação científica na perspectiva de letramento como prática social: funções, princípios e desafios. Revista Brasileira de Educação, 12, 474–550. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-24782007000300007

Oliveira, G. A. V., Silva, J. M. S. F. (2017). Equilíbrio químico e cinética enzimática da interação de α-amilase com compostos fenólicos encontrados em cerveja. Quim. Nova, 40(7), 726-732.

Peixoto, C. P., Cruz, T. V., Peixoto, M. F. S. P. (2011). Análise quantitativa do crescimento de plantas: Conceitos e Prática. Enciclopédia Biosfera, 7(13).

Pes, L. Z.; Arenhardt, M. H. (2015). Fisiologia Vegetal. Santa Maria: Universidade Federal de Santa Maria, Colégio Politécnico, Rede e-Tec Brasil.

Sales, L. S., Souza, P. G. (2021). Produção de cerveja do estilo Catharina Sour com Araçá-boi (Eugenia stipitata McVaugh). Brazilian Journal of Development, 7(1), 1599-1613. DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv7n1-109

Silva, A. F.; Ferreira, J. H.; Vieira, C. A. (2017). O ensino de ciências no ensino fundamental e médio: reflexões e perspectivas sobre a educação transformadora. Revista Exitus, 7(2), 283-304. DOI: https://doi.org/10.24065/2237-9460.2017v7n2ID314

Sousa, D.; Brecho, M. C. (2012). Várias cabeças pensam melhor que uma. [Editorial] Letra A Belo Horizonte, agosto/setembro de 2012 - ano 8 - n° 31. Disponível em: <http://www.ceale.fae.ufmg.br/app/webroot/files/uploads/JLA/2012_JLA31.pdf>. Acessado em: 15 de setembro de 2021.

Souza, F. S., Miranda, J. C. (2014). As concepções do PIBID de Matemática e Ciências Naturais no INFES-UFF. In: Anais do III Colóquio Brasil-Colômbia: Políticas Públicas e Direito à Educação. Niterói, Universidade Federal Fluminense.

Published

2022-05-01

How to Cite

Souza, P. G. de, Rodrigues, A. A. M. ., Mendes, J. M. ., Silva, L. P. da, & Castro, M. S. de . (2022). Proposals for teaching practices in Biology: Biochemistry, Microbiology and Plant Biology. Brazilian Journal of Science, 1(5), 17–22. https://doi.org/10.14295/bjs.v1i5.44