Physicochemical evaluation of fermented milk drinks flavored with araçá-boi (Eugenia stipitata McVaugh) added with honey from native stingless bees, from the Sateré-Mawé indigenous area, Amazonas, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14295/bjs.v1i3.24

Keywords:

Fermented milk, Amazon fruit, Whey, Bee honey

Abstract

The araça-boi (Eugenia stipitata), is a fruit native to the Western Amazon with pleasant flavor that make it interesting for beverage milk. Drinks can be obtained through combination with whey and honey which gives the product excellent nutritional characteristics. This study aimed to evaluate the physical and chemical quality of drinking milk from araçá-boi with different concentrations of honey. To carry out the work were used UHT milk, whey, sugar, fruits of araçá-boi, stingless bee honey originating from the tribe and culture Sateré-Mawé, Amazonas state, Brasil, symbiotic dairy business consisting of Streptococcus salivarius subsp. thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. The experiment was divided into two treatments and three replicates, were tested different proportions of sugar and honey (75:25 and 85,5:12,5) as sweeteners and evaluation of pH and acidity as a function of storage time (0, 15 and 30 days of storage). The fermentation was conducted at 42 °C and were monitored every 30 minutes the pH and acidity. The pulp of the fruit, honey and milk beverages were evaluated for moisture, pH, acidity, reducing sugars, total sugars, phenolics and flavonoids. The fermented milk drinks flavored with araçá-boi stingless bee honey in the Amazon showed functional properties derived from the honey, and content of phenolics and flavonoids, besides presenting physico-chemical profile within the legais standards of the MAPA. Therefore, an excellent alternative to use of these raw materials into a functional product.

Author Biography

Patrick Gomes de Souza, Escola Profissional Cervejeiro

Graduado em Ciências Naturais (UFAM) e Química (Faculdade Única), especialista em Biologia Celular e Molecular (Futura), mestre em Biotecnologia e Recursos Naturais da Amazônia (UEA), doutor em Biotecnolofia (UFAM) e pós-doutorado em Biotecnologia (UFAM). Atua na área de pesquisas em Ciência e Tecnologia de Alimentos na produção, análises físico-químicas, microbiológicas e sensoriais de alimentos e bebidas. Especialista em bebidas fermentadas como iogurtes, bebidas lácteas, sobremesas lácteas, bebidas alcoólicas fermentadas de frutas e cervejas. Atualmente desenvolve projetos na área de alimentos funcionais.

References

Albuquerque, L. C., Couto, M. A. C. L. (2003). Site Ciência do Leite. Juiz de Fora: Ciência do leite.

Barretto, W. S., Sacramento, C. K., Farias, C. J., Barbosa, M. R. O., Ribeiro, M. A. Q. (2002). Características Físicas e Químicas de Frutos de Araçá-boi (Eugenia stipitata Mc Vaugh) produzidas no Sul da Bahia. Disponível em: http://www.ufpel.tche.br/sbfruti/anais_xvii_cbf/tecnologia_de_alimentos/827.htm. Acesso: 29 de setembro de 2021.

Brasil. (2020). Portaria Nº 3.995/GM-MD, de 27 de novembro de 2020, do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Disponível em: < https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/portaria-n-3.995/gm-md-de-27-de -novembro-de-2020-291829081>. Acessado em: 15 de novembro de 2021.

Dave, R. I., Shah, N. P. (1998). Ingredient supplementation effect son viability of probiotic bacteria in yogurt. Journal of Dairy Science, 81(11): 2804-25. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(98)75839-4

Ferreira, S. (1998). Cultivo do Araçá-boi. Coordenação de Pesquisa em Ciências Agronômicas – CPCA/INPA. Manaus: INPA.

Gentil, D. F. O.; Clement, C. R. (1996). The araza (Eugenia stipitata): results directions. Interamerican Society for Tropical Horticulture: 83-89.

IAL. (2008). Manual de Métodos físico-químicos para análises de alimentos. 4º Ed. São Paulo: IAL.

Kim, E. R., Lee, K. W., Park, Y. H., Kwak, H. S. (1993). The study of lactic acid bacteria in yogurt during delivery and storage. Korean Journal of Dairy Science, 14(3): 260-268.

Marinho, T. A., Menezes Filho, A. C. P., Castro, C. F. S., Melo-Reis, P. R., Silva-Jr, N. J. (2021). Phytochemical characterization, and antioxidant and antibacterial activities of the hydroethanolic extract of Anadenanthera peregrina stem bark. Brazilian Journal of Biology, 82. DOI: https://doi.org/10.1590/1519-6984.234476

Menezes Filho, A. C. P. (2021a). Eugenia pyriformis “uvaia”: descrição, fitoquímica e usos na fitomedicinal e nutrição. Scientia Naturalis, 3(1), 345-369.

Menezes Filho, A. C. P. (2021b). Myrciaria glazioviana, Myrciaria strigipes e Myrciaria trunciflora: análise sistemática, reprodução, fitoquímica e farmacologia. Scientific Eletrochinc Archives, 14(8), 49-56. DOI: https://doi.org/10.36560/14820211312

Menezes Filho, A. C. P., Ventura, M. V. A., Alves, I., Taques, A. S., Batista-Ventura, H. R. F., Castro, C. F. S., Teixeira, M. B.,

Soares, F. A. L. (2022). Phytochemical prospection, total flavonoids and total phenolic and antioxidant activity of the mushroom extract Scleroderma verrucosum (Bull.) Pers. Brazilian Journal of Science, 1(1), 1-7.

Modler, H.W. (2000). Milk processing. In: NAKAI, S.; MODLER, W. (Eds). Food proteins: processing applications. Canadá: Wiley-VCH.

Moreno, I., Lerayer, A. L. S., Leitão, M. F. F. (2001). Bacteriocinas de Bactérias Lácticas: Utilização em laticínios e fatores que afetam a sua eficiência. Disponível em: <http://www.ital.sp.gov.br/tecnolat/tecnolat/bacteriocinas/bacterias.htm>. Acesso: 01 de junho de 2021.

Namiki, M. (1990). Antioxidants/antimutagens in food. Journal of Nutrition, 29 (4): 273-300. DOI: https://doi.org/10.1080/10408399009527528

Pantoja, L.; Aguiar, J. P. L.; Maeda, R. N.; Yuyama, L. K. O.; Pereira Junior, N. (2005). Caracterização físico-química de frutos de araçá-boi (Eugenia stipitata), bacuri (Rheedia brasiliensis) e taperebá (Spondias mombim). In: 8º Congresso Nacional da SBAN, São Paulo/SP. Nutrire Rev. Soc. Bras. Alim. Nutr.

Pimentel, C. V. M. B., Francki, V. M., Gollücke, A. P. B. (2005). Alimentos funcionais: introdução às principais substâncias bioativas em alimentos. São Paulo: Varela.

Sales, L. S., Souza, P. G. (2021). Produção de cerveja do estilo Catharina Sour com araçá-boi (Eugenia stipitata McVaugh). Brazilian Journal of Development, 7(1), 1599-1613. DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv7n1-109

Santos, M. R. A. (2018). Alternativas para a propagação de araçá-boi (Eugenia stipitata Mc. Vaugh). Disponível em: <http://www.cpafro.embrapa.br/embrapa/Artigos/aracaboi.htm>. Acesso em: 15 de setembro de 2021.

Santos, V. A., Ramos, J. D., Tostes, N. V., Silva, F. O. R., Almeirda, L. G. F. (2017). Caracterização física e química de frutos de araçá-boi (Eugenia stipitata) em Lavras – MG. Enciclopedia Biosfera, 14(26): 167-176. DOI: https://doi.org/10.18677/EnciBio_2017B15

Sgarbieri, V. C. (1996). Proteínas em alimentos protéicos: propriedades, degenerações, modificações. São Paulo: Editora-Livraria Varela.

Silva, P. H. F., Pereira, D.B. C., Oliveira, L., Costa Júnior, L. C. G. (2001). Físico-química do leite e derivados: métodos analíticos. Juiz de Fora: EPAMIG.

Simic, M. G., Javanovic, S. V. (1994). Inactivation of oxygen radicals by dietary phenolic compounds in anticarcinogenesis. In: Ho, C. T., Osawa, T., Huang, T. M. Rosen, R. T. (Ed.). Food phytochemicals for cancer prevention. Washington: American Chemical Society, 20-33. (ACS Symposium Series, n.546). DOI: https://doi.org/10.1021/bk-1994-0547.ch002

Singleton, V. L., Rossi, J. A. (1956). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16(3), 144-158.

Souza, P. G., Castro, M. S., Pantoja, L., Maeda, R. N., Marinho, H. A. (2022). Avaliação da qualidade físico-química de bebidas lácteas sabor de araçá-boi (Eugenia stipitata). Brazilian Journal of Science, 1(2), 59-64.

Southgate, D. A. T. (1991). Determinacin of food carbohydrates. Cambridge: Elsevier Scince Publishers. Cambridge 232pp.

Souza, P. G., Pantoja, L., Maeda, R. N. (2006). Elaboração, caracterização e aceitabilidade da bebida láctea fermentada sabor de araçá-boi (Eugenia stipitata McVaugh). In: XV Jornada de Iniciação Científica do PIBIC/CNPQ/FAPEAM/INPA, 2006, Manaus-AM. Anais da XV Jornada de Iniciação Científica do PIBIC/CNPq/FAPEAM/INPA.

Wong, D. W. S., Carmirand, W. M., Pavlat, A. E. (1996). Structures and functionalities of milk proteins. Crit. Rev. Food. Sci. Nutr. 36(8): 807-884. DOI: https://doi.org/10.1080/10408399609527751

Zhishen, J., Mengcheng, T., Jianming, W. (1999). Research on antioxidant activity of flavonoids from natural materials. Food Chem. v. 64, p. 555-559. DOI: https://doi.org/10.1016/S0308-8146(98)00102-2

Ziynsly, P. F., Sgarbieri, V. C., Dias, N. F. G. P., Jacobucci, H. B., Pacheco, M. T. B., Baldini, V. L. S. (2001). Produção piloto de proteínas de leite bovino: composição e valor nutritivo. Braz. J. Food Technol., Campinas, 4:1-8.

Published

2022-03-01

How to Cite

Souza, P. G. de, Castro, M. S. de, Pantoja, L., Maeda, R. N. ., & Marinho, H. A. (2022). Physicochemical evaluation of fermented milk drinks flavored with araçá-boi (Eugenia stipitata McVaugh) added with honey from native stingless bees, from the Sateré-Mawé indigenous area, Amazonas, Brazil. Brazilian Journal of Science, 1(3), 38–45. https://doi.org/10.14295/bjs.v1i3.24

Issue

Section

Agrarian and Biological Sciences