Microbiological and physical-chemical aspects of frozen mango pulp sold in Guanambi, Bahia
DOI:
https://doi.org/10.14295/bjs.v1i12.215Keywords:
mesophiles, psychrotrophs, hydrogen potential, legislationAbstract
Fruit pulp is defined as the non-fermented, non-concentrated, undiluted product obtained from fleshy fruits through an appropriate technological process, with a minimum content of total solids, originating from the edible part of the fruit. The most used method for pulp preservation is freezing, which must be carried out after packaging; the speed in carrying out this step is essential to maintain the sensory and nutritional characteristics of the fruits, ensuring a good quality product. The objective of this work was to evaluate the physicochemical and microbiological characteristics of frozen mango pulp sold in the city of Guanambi, Bahia, Brazil. For that, determinations of aerobic and psychrotrophic mesophiles, filamentous fungi and yeasts, total and thermotolerant coliforms, Escherichia coli, Salmonella, pH, total soluble solids and total titratable acidity were carried out. The results of each sample were compared to the values determined by Brazilian legislation. All brands presented pH, soluble solids and total acidity characteristics consistent with the legislation, with small variations between brands. Brand C presented samples with high values of total and thermotolerant coliforms, confirming the presence of E. coli. It is concluded that all samples of brands A and B were within the established parameters and only sample C1 was unsuitable for consumption.
References
Andrade, T. (2012). Importância das análises físico-químicas no controle de qualidade de alimentos consumidos em Santa Catarina. 2012. Monografia (Especialização)-Curso de Especialização em Saúde Pública, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis.
Brasil (2001). Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 12, de 2 de janeiro de 2001. Regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 10 jan. 2001.
Brasil (2000). Ministério da Agricultura e do Abastecimento. Instrução Normativa nº 1, de 7 de janeiro de 2000. Regulamento técnico geral para fixação dos padrões de identidade e qualidade para polpa de frutas. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 10 jan. 2000.
Canuto, G. A. B., Xavier, A. A. O., Neves, L. C., & Benassi, M. D. T. (2010). Caracterização físico-química de polpas de frutos da Amazônia e sua correlação com a atividade anti-radical livre. Revista Brasileira de Fruticultura, 32, 1196-1205. https://doi.org/10.1590/S0100-29452010005000122 DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452010005000122
Carvalho, A. V., Mattietto, R. D. A., & Beckman, J. C. (2017). Estudo da estabilidade de polpas de frutas tropicais mistas congeladas utilizadas na formulação de bebidas. Brazilian Journal of Food Technology, 20, e2016023. https://doi.org/10.1590/1981-6723.2316 DOI: https://doi.org/10.1590/1981-6723.2316
De Sousa, K. D. S. M., de Abreu, A. K. F., de Araújo, H. R. R., Cardoso, R. C., Coelho, B. E. S., & Silva, V. P. (2019). Elaboração de iogurte probiótico de leite de cabra adicionado de polpa de manga. Revista Craibeiras de Agroecologia, 4(1), e7729.
De Sousa Costa, M., Almeida, F. D. A. C., Coelho, B. E. S., de Souza Costa, J. D., & Neto, A. F. (2020). Composição química da polpa de manga ‘Ataulfo’em diferentes estádios de maturação. Journal of Environmental Analysis and Progress, 5(1), 11-16. https://doi.org/10.24221/jeap.5.1.2020.2637.011-016 DOI: https://doi.org/10.24221/jeap.5.1.2020.2637.011-016
De Sousa Santos, I. M., de Souza Laurentino, L. G., Pessoa, T., & da Silva, P. F. (2020). O estudo da comercialização de polpa de frutas: um estudo de caso de uma associação de produtores da Paraíba. Research, Society and Development, 9(9), e899997919. https://doi.org/10.33448/rsd-v9i9.7919 DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v9i9.7919
Forsythe, S. J. (2013). Microbiologia da segurança dos alimentos. Artmed Editora.
Lima, T. L., Cavalcante, C. L., de Sousa, D. G., Pedro, H. D. A., & Sobrinho, L. G. A. (2015). Avaliação da composição físico-química de polpas de frutas comercializadas em cinco cidades do Alto Sertão paraibano. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 10(2), 49-54. DOI: https://doi.org/10.18378/rvads.v10i2.3378
Rybka, A.C., Lima, A., & Nassur, R. C. de (2018). Caracterização da farinha da casca de diferentes cultivares de manga. Enciclopédia Biosfera, 15(27). https://doi.org/10.18677/EnciBio_2018A25 DOI: https://doi.org/10.18677/EnciBio_2018A25
Santos, C. M. S. (2014). Qualidade microbiológica de polpa congelada de acerola proveniente de produção familiar e industrial. 2014. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso - Universidade Federal de São João Del Rei. Sete Lagoas, MG.
Santos, E. H. F., Figueiredo, A., & Donzeli, V. P. (2016). Aspectos físico-químicos e microbiológicos de polpas de frutas comercializadas em Petrolina (PE) e Juazeiro (BA). Brazilian Journal of Food Technology, 19, e2015089. https://doi.org/10.1590/1981-6723.8915 DOI: https://doi.org/10.1590/1981-6723.8915
Silva, N., Junqueira, V. C. A. & Silveira, N. F. A. (2001). Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos. 2 ed. São Paulo: Livraria Varela.
Silva, C. E. D. F. & Abud, A. K. D. S. (2017). Polpas de frutas tropicais: processamento, padronização do produto e principais parâmetros de controle para garantia da qualidade. Arquivos Brasileiros de Biologia e Tecnologia, 60.
Souza, G. C., Carneiro, J. G., & Gonsalves, H. R. O. (2012). Qualidade microbiológica de polpas de frutas congeladas produzidas no município de Russas–CE. Agropecuária Científica no Semiárido, 7(3). 1-5. http://dx.doi.org/10.30969/acsa.v7i3.141
Souza, A. C. F., Souza, J. F., & Mendes, I. G. (2020). Avaliação microbiológica de polpas congeladas de frutas comercializadas em feiras públicas da cidade de Macapá, Amapá. Research, Society and Development, 9(2), e191922152. https://doi.org/10.33448/rsd-v9i2.2152 DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v9i2.2152
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Roberta Alves Santos, Talita Neves de Souza, Rejany Dourado de Oliveira, Luzia Almeida Couto, Milton Ricardo Silveira Brandão, Cinara Soares Pereira Cafieiro
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
1) Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
2) Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
3) Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.